Friday, April 25, 2014

Kenapa Perlu Makan Bawang Putih???

Siapa tak kenal bawang putih yang sememangnya sedap dijadikan sebagai bahan tumis dalam masakan. Roti yang disalut minyak bawang putih lepas tu dicicah dengan sup cendawan pun sangat yummy kan??? Memang tak menjadi masakan kalau tak ada bawang putih ni.. Haa.. Siapa tak makan bawang puti rugi sangat tau.. Tahu tak apa kaitan Bawang Putih dengan Sel Darah Putih? Klu nak tahu jom kita selidik ya =)
 
Bawang Putih

 
Berikut merupakan fungsi-fungsi semulajadi bagi bawang putih.. Wow, sangat menarik ni. Bukan sikit khasiat bawang putih yang ramai tak tahu.. Ok teruskan membaca:
 
 
1. Mengurangkan risiko strok
  • Bawang putih akan merangsang penghasilan nitric oxide pada dinding saluran darah. Ini akan membantu saluran darah untuk mengembang dan seterusnya mengawal tekanan darah dengan baik bagi mengelakkan risiko darah tinggi dan strok

2. Mengurangkan risiko kanser
  • Bawang putih kaya dengan bahan antioksidan seperti selenium yang membantu mengurangkan free radical di dalam darah. Ini akan mengurangkan risiko seseorang mendapat kanser
 
3. Anti bakteria dan antivirus
  • Sejenis bahan Allicin yang terkandung di dalam bawang putih ini bertindak sebagai antivirus dan antibakteria dalam memusnahkan beberapa mikrob. Jadi, ianya amat baik untuk jangkitan perut, jangkitan influenza dan sebagainya
 
4. Antiinflamasi
  • Kajian juga menunjukkan bawang putih mempunyai bahan antiinflamasi yang dapat membantu mengurangkan penyakit asma, mengurangkan inflamasi pada arhritis pada sendi seperti rheumatoid atau pun osteoarthritis
 
5. Mengandungi banyak iodin
  • Kandungan iodin yang tinggi di dalam bawang putih amat baik untuk pesakit yang menghidap hypertiroid
 
6. Membantu sistem pencernaan
  • Bawang putih akan merembeskan gastric acid pada lapisan perut yang akan membantu proses pencernaan di dalam saluran makanan
 
7. Meningkatkan sistem imunisasi
  • Terdapat kajian yang mendapati bahawa pengambilan bawang putih sebanyak 2 hingga 3 biji sehari selama tiga minggu akan meningkatkan aktiviti sel darah putih untuk melawan jangkitan dan tumor
 
8. Mengurangkan kolesterol dalam tubuh
  • Kandungan Di-sulphide di dalam bawang putih membantu menurunkan nilai kolesterol di dalam saluran darah dan seterusnya mengurangkan risiko penyakit jantung
 
*******
 
Ok sekarang kita tengok pula berkenaan Sel Darah Putih:
 
Sel Darah Putih
 
 

Sel darah putih, leukosit (bahasa Inggris: white blood cell, WBC, leukocyte) adalah sel yang membentuk komponen darah. Sel darah putih ini berfungsi untuk membantu tubuh melawan berbagai penyakit infeksi sebagai sebahagian dari sistem kekebalan tubuh. Sel darah putih tidak berwarna, memiliki inti, dapat bergerak secara amoebeid, dan dapat menembus dinding kapiler/diapedesis.
 
 
*********
 
Haa... Nampak tak apa key word di situ? Bawang Putih dan Sel Darah Putih kedua-duanya Meningkatkan sistem imunisasi. Allahuakbar! Betapa besarnya kurniaan Allah kepada kita kan? Bawang Putih yang biasa kita lihat hari-hari dan kadang-kadang kita buangkan saja itulah yang sangat berkhasiat.
 
Jadi, lepas ni jom kita amalkan makan bawang putih ya. Kalau boleh semua masakan kita letak bawang putih. Kalau nak makan seulas mentah-mentah pun boleh saja, lagi bagus. Nak lagi mudah ambil saja Garlic Complex Shaklee ni:
 
 
 

 
Berminat? Hubungi kami segera ya =)
 
Amy (ID: 929625)
SMS/WA: 0174336075
 

No comments: